Dagboek van een dominee in Jorwert (21 maart 2020)

Ilja Leonard Pfeijffer

Zaterdag 21 maart. Vandaag begint de lente, de maitiid! Dat betekent dat de dag en de nacht deze week ongeveer even lang zijn. Dat is te merken, de zon komt op voor zeven uur en gaat ook onder tegen zeven uur in de avond. En wat was het een heerlijke dag! Mag ik dat wel schrijven in deze tijd van Corona? Anderen zijn ziek of overbelast, maar voor mij is het lang geleden dat ik zoveel rust had op een zaterdag. Vandaag gewandeld met Sietske (it wie stjerrende kâld), gelezen, gestudeerd en groentesoep (met verse brandnetels uit de tuin) gekookt. Het gedicht van Ilja Pfeijffer, dat deze week te horen was in DWDD, vergezelt me de hele dag. De tekst herinnert mij aan de woorden van Jezus: ‘Want ieder die zijn leven wil behouden, zal het verliezen, maar wie zijn leven verliest omwille van mij, zal het behouden.

Pandemie
Als angst het bangst is als je voor een ander vreest
en doodsbenauwd om iemand bent van wie je houdt,
dan ben ik van mijn leven nooit zo bang geweest.
  
Als eenzaamheid is dat je angstig afstand houdt
van dierbaren, omdat je voor hun leven vreest,
dan heb ik mij nog nooit als zo alleen beschouwd.
  
Wie voor zijn eigen vrijheid vecht, die sneuvelt morgen.
Wie zich redden wil, moet voor ieder ander zorgen. 

Geef een reactie