Dagboek van een dominee in Jorwert (23 maart 2020)

Moment van Aandacht

Maandag 23 maart 2020

De regelmaat begint te komen, de dagen beginnen op elkaar te lijken. Na het gewone begin van de dag, begint het ook al gewoon te worden om de kerk open te doen. Het is er heerlijk stil. Voor ik vertrek, zing ik enkele liederen die ik instudeer met Tetsje van der Kooi, mijn zangdocent. Het lied van Bach ‘Die bitt’re Leidenzeit beginnet abermal’ vind ik meestal te zwaarmoedig, maar past nu wel in deze 40-dagentijd van corona. Na de koffie bel ik met een aantal mensen en verwerk ik de e-mail die nog wel binnenkomt. En ik plaats een bericht op Facebook:

De komende tijd doet Marian Nijland, vaste gast bij Nijkleaster en aandachtschenker, iedere maandag een suggestie voor een moment van aandacht.

MOMENT VAN AANDACHT, maandag 23 maart

Stuur eens een kaartje naar een ander. Echte post is zoveel leuker.

Denk aan mensen die nu meer dan anders alleen zijn, mensen die in de zorg werken. Maar ook ieder ander waardeert deze vorm van aandacht. Zeker nu, het is niet snel teveel.Je kan ook adressen uitwisselen met je vrienden of familie, waardoor er nog meer verbinding ontstaat. Toen ik afgelopen week een oproepje rondmailde, kreeg ik verschillende adressen van mensen die ik een kaartje kon sturen. En sommige mensen sturen weer een kaartje terug, een prachtige beweging. Verbind je met elkaar. Via postvoorkanjers.nl kan je je ook aanmelden om kaarten te versturen naar mensen die een hart onder de riem kunnen gebruiken. Veel plezier.

In de middag studeer ik een paar uur en begin ik met het bijwerken van mijn eigen website: www.hinnewagenaar.frl Dat is in jaren niet gebeurd. Ik neem nu de kans maar te baat. In de avond wordt duidelijk dat het Nederlandse kabinet de bestaande corona-regels aanscherpt. Dat heeft geen gevolgen voor ons huidige gedrag thuis. Maar de nieuwe datum van 1 juni is wel heel ingrijpend. Ik had al wel bedacht dat het vieren van het Paasfeest in onze kerken problematisch zou worden. Maar dít betekent dat we tot na Pinksteren onze samenkomen moeten opschorten. Ik ga ervan uit dat dit ook geldt voor de kerkdiensten. Dit moet ik wel even verwerken. Ook geen Pinkstervieringen. Zolang geen Nijkleaster activiteiten? Geen Nijkleaster Pinksterpaad? Au! Iemand schreef vandaag al op de facebook-pagina van Nijkleaster: ‘Ik mis jullie. Tot zo gauw mogelijk.’

Geef een reactie