Dagboek van een dominee in Jorwert (25 maart 2020)

KRO-NCRV: het Onze vader

Woensdag 25 maart. Wat een heerlijke koude ochtend! Als ik buiten mijn fitness oefeningen doe, vult de koude lucht mijn (nog gezonde) longen. De mensen met Corona hebben veel klachten aan de luchtwegen. Wat ben ik blij met gezonde longen!

Wat ik gister vreesde is vandaag werkelijkheid geworden. Na veel overleg hebben we toch besloten om de kerk van Jorwert niet meer open te stellen. Heel spijtig, want ik vind dat een kerk altijd open moet zijn, zeker in tijden van crisis. Maar tegen het maatschappelijk tij is het moeilijk roeien. Er is binnen onze kring geen duidelijke consensus en dus nemen we dit besluit.

Vanmorgen voor de tweede keer in meer dan zeven jaar geen kleasterkuier op woensdag. Ik plaats een tekst plus bezinningsvraag op onze website en Facebook:

Vandaag geen kleaster-ochtend, maar wel een tekst met een vraag ter overweging voor thuis of tijdens een wandeling.

De amerikaanse monnik Thomas Merton (1915-1968) schreef rond 1960 de volgende spreuk:

‘Onze geest is als een kraai die alles oppikt wat blinkt, zonder zich erom te bekommeren dat ons nest zeer oncomfortabel wordt met al dat metaal erin.’

We kunnen in ons huis soms zoveel spullen verzamelen dat onze bewegingsvrijheid beperkt wordt. Ook in ons ‘geestelijk huis’ verzamelen we veel moois (bv. woorden, beelden, gedichten, boeken). Welke daarvan is in deze tijd van crisis waardevol voor jou?

Om twaalf uur post KRO-NCRV een video van het Onze Vader. Zie hier het resultaat: https://nijkleaster.frl/samen-het-onze-vader-us-heit-bidden/ In deze bijzondere tijd werd om 12 uur vanmiddag over de hele wereld het Onze Vader gebeden, na een oproep van Paus Franciscus. Bekend en onbekend Nederland deed om 12 uur op eigen wijze en in eigen taal mee. “Laten we onze nabijheid voelbaar maken aan de personen die eenzaam zijn en het moeilijk hebben. Nabijheid aan artsen, verplegers, vrijwilligers… Nabijheid aan allen.”

Geef een reactie