Telefoon op komst: Fairphone

fairphoneSinds jaren volg ik de ontwikkeling van de fairphone, zeg maar de poging om een faire telefoon te ontwikkelen. Het gaat daarbij om een veelvoud van aandachtspunten: aandacht voor de winning van grondstoffen; arbeidsomstandigheden; duuzaamheid; recycling etc etc. Bij fairtrade producten als koffie en thee is het ingewikkeld. Bij het maken van een telefoon al helemaal. Ik heb groot respect voor de mensen die zich inzetten voor het ontwikkelen van de fairphone. Eigenlijk willen ze geen telefoonproducent worden: ze willen dat de reguliere markt ‘fair’ wordt. En daar gaat het om: dat alle productie in de wereld fair en duurzaam wordt. Een paar jaar geleden heb ik een Sony Ericsson Experia Neo gekocht. Een prachtige smart-telefoon die toen het meest duurzaam was (eigen onderzoekje). Deze krijgt straks tweede leven, want begin deze week heb ik de fairphone gekocht. Wanneer er 5000 telefoons besteld zijn, dan kan de productie beginnen. De teller staat op 2254 (per 24 mei 2013). Dus kopen die fairphone: buy a phone, start a movement (koop een telefoon, begin een beweging). Kijk ook op dit prachtig korte filmpje (in het Engels): Fairphone: buy a phone, start a movement

Geef een reactie