Eet gezond en gelovig!

Op de christelijke basisschool in Wirdum werd een projectweek georganiseerd over ‘gezonde voeding’. De zondag daarna stond ook de gezamenlijke kerkdienst in het teken van voeding. Aan het begin van de dienst vroeg ik de kinderen naar hun favoriete voedsel. Ze waren perfect geconditioneerd en gaven de sociaal wenselijke antwoorden: ‘komkommer, druiven, paprika, bloemkool, spinazie.’

We lazen vervolgens het verhaal van Daniël (hoofdstuk 1) die met zijn vrienden werd gedwongen tot een luxe regime aan het hof van koning Nebukadnessar. Daniel weigerde de uitgelezen spijzen van de tafel van de koning te eten. Hij koos ervoor om trouw te zijn aan de Joodse spijswetten. Hij wilde rein blijven en leefde op een dieet van groeten en water. En wat bleek? Daniel en zijn vrienden waren lichamelijk gezond en geestelijk scherpzinnig. Meer dan alle andere jongemannen die de koninklijke spijzen wel aten!

Tegenwoordig weten we beter dan ooit dat goede en gezonde voeding goed en gezond is voor ons lichaam. We weten ook dat het ons niet alleen lichamelijk fit maar ook geestelijk scherp houdt. De vraag is nu of er binnen het christendom ook religieuze redenen zijn om onze voeding aan te passen? Christenen zijn, zeker in het westen, over het algemeen ‘alleseters’. In andere grote godsdiensten als Jodendom, Islam en Boeddhisme ligt dat heel anders. Die hebben strikte spijswetten.

Zijn de enige redenen voor christenen om hun voeding aan te passen dan gelegen in gezondheid? Daar is natuurlijk niets mis mee. We hebben ons lichaam immers van God ontvangen en moeten dat koesteren. Maar tegelijk is de hele schepping ons gegeven om voor te zorgen en te koesteren. Daar ligt, naast alle aandacht in kerk en samenleving voor gezondheid, de uitdaging. De morele kant van voeding wordt vaak vergeten. Dan komen de thema’s van voedselproductie, duurzaamheid, kinderarbeid en eerlijke handel aan de orde. Dat maakt het ons niet makkelijk! Misschien zou het goed zijn om binnen de christelijke traditie ‘moderne spijswetten’ te formuleren. En dus voeding te mijden of juist te kiezen niet alleen om redenen van gezondheid, maar ook vanwege de score op de lijst ‘welzijn van medemensen, dieren en natuur’.

De periode van de 40-dagen-tijd (vastentijd), die vandaag op as-woensdag begint, geeft daar een goede aanleiding toe. Doe als Daniel: eet gezond en gelovig. Dat houdt je lichamelijk en geestelijk scherp!

Geef een reactie