Bonifatius Musical

Dit interview werd ‘live’ uitgezonden op de zaterdag na de premiere van de Bonifatius Musical in Dokkum (Zaterdag 2 juni 2012, Tros Nieuwsshow/Radio 1):

Bonifatius De Musical

Nynke Sietsma schreef op 31 mei 2012 in het dagblad Trouw (in een kader bij het artikel: ‘Demonen de baas worden’)

Een populaire heilige, maar niet in Friesland
Hinne Wagenaar is Bonifatius- kenner. Hij is predikant in Wirdum en tevens missioloog. Hij bestudeerde Winfried Bonifatius tijdens zijn werk aan de Rijksuniversiteit Groningen om erachter te komen hoe de Engelsman het evangelie in destijds de Friese Landen bracht en hoe zijn houding was ten opzichte van de inheemse cultuur en godsdienst. Die was niet respectvol, meent Wagenaar. Het kostte Bonifatius zijn leven. En zijn populariteit in Friesland.
“Er is niet eens een Bonifatiuskerk”, zegt Wagenaar. “Bonifatius was ontzettend tegen alles wat niet Rooms was. Zijn drijfveer was om te hervormen. Toen hij een jaar of veertig was, hadden de Roomsen de strijd op zijn geboortegrond Zuidwest-Engeland gewonnen van de Iers-Keltische traditie. Die strijd moest ook gevoerd worden op het Europese continent. Hij trok naar de Friese Landen. Dat was in 716. Het draaide bij hem om kerkorde en rechtlijnigheid. Met die instelling kreeg hij een grote carrière in de Frankische wereld waar hij concilies en synodes belegde.”

Wagenaar ontdekte tijdens zijn studie dat Bonifatius in totaal drie keer de Friese Landen heeft bezocht. In 716, in wat nu Utrecht is, een paar jaar later, toen hij drie jaar lang werkte onder bisschop Willibrord en rond 754, toen hij op missiereis terugkwam omdat de bisschop van Keulen de Friese Landen in wilde pikken.

Bij zijn laatste bezoek kwam hij om. Bij een ‘gewone’ veldslag volgens Wagenaar. “Waarschijnlijk hebben de Friezen, die een inheemse godsdienst beleden, gevonden dat hij hun godsdienst schond en dat zij zichzelf moesten verdedigen. Volstrekt acceptabel volgens de Friese wetten. Want daarin stond dat iemand ter dood veroordeeld mocht worden, wanneer diegene heiligdommen schond. Dat deed Bonifatius in hun ogen. Hij werd martelaar. Hij werd een populaire heilige in Duitsland en Engeland. Niet in Friesland. Waarschijnlijk omdat hij geen respect had voor de inheemse traditie, taal en cultuur.”

Geef een reactie